- Binek Lastikleri
- Ağır Vasıta Lastikleri
- Hafif Ticari Lastikler
- Performans Lastikleri
- İş Makinesi Lastikleri
- Zirai Lastikleri
- Jant
Araç lastiği kendi içlerinde marka model durumuna göre de farklılık gösterebilir. Aracın yapısı, çekiş gücü ve sistem özelliklerine göre de farklılıklar olmaktadır. Özellikle lastik çeşitleri kendi içerisinde iki tipe ayrılmaktadır. Mevsimlere göre ve araca göre farklılık göstermektedir. Ayrıca araçlarda özellikle kış aylarında lastik zincirleri de kaymayı engellemek için kullanılmaktadır. Mevsime göre lastik çeşitleri;
Yaz Lastikleri: Hava koşullarının daha ılımlı hale gelmesi itibari ile kullanılmaya başlanmalıdır. Yaz lastikleri pek çok bölgede yıl boyunca kullanılabilmektedir. Performansı 7 °C sıcaklık altına düşmesi ile birlikte azalır.
Dört Mevsim Lastikleri: Her mevsime uygun olan bu araç lastiği, farklı birçok zemin ve koşula dayanıklıdır. Sıcaklık özelinde herhangi bir sıcaklık performansına etki etmez. Çok yönlü bir performans almak için en iyi seçeneklerden biridir.
Kış Lastikleri: Kış aylarında meydana gelen don, kaygan zemin içeren bölgeler için en uygunudur. 7 °C sıcaklığın altına düşen hava koşullarına göre optimize edilmiştir. Araba lastiği sırt kısmında yer alan desenler kar ve buz üzerinde yol tutuşu ve fren gücünü maksimum dereceye çıkartmaktadır. Bu sayede güvenli bir sürüş imkânı sunar.
Mevsim dışında araç modellerine göre de farklılık göstermektedir. Araca göre araba lastiği çeşitleri;
Otomobil Lastikleri: Klasik olarak sunulan bu lastik çeşitleri, yolda kilometrelerce süren bir mükemmel çekiş imkânı ve performans sunacaktır. Lastik modeli uzun sırt aşınma süresi üzerine tasarlanmıştır.
4×4
SUV açılımı; Sport Utility Vehicle, Türkçe’si Spor Amaçlı Taşıt. Hem minivan, hem station wagon hem de çekme özelliğine sahip olan yüksek araçlara denir. Bu araçlar asfalt yollarda ve hafif arazilerde yol alabilirler. SUV araçlar genellikle dört tekerden çekme özelliğine sahiptirler.
Halk arasında arazi aracı, dört çeker veya 4×4 olarak da bilinen SUV, sport utility vehicle yani spor amaçlı araç veya taşıt demektir. Çekme kapasitesine ve kamyonet özelliğine sahip SUV, hem minivan hem de station wagon özelliklerini taşır. SUV araçlar hem asfaltta hem de asfalt dışındaki arazilerde kullanılır.
Ağır vasıtalarda tercih edilen lastik modelleri; taşınan yükün ağırlığına, yol mesafesinin uzunluğuna, yolun yapısına ve aracın gücüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ağır vasıta kullanımında önce güvenlik, sonra da daha az yakıt tüketimi ve sürüş konforu oldukça mühimdir. Kaliteli ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için, araca ve amaca uygun lastik seçimi önem taşımaktadır.
Ağır vasıta lastikleri sürücülerin, kamyonları ve treyleri çeşitli arazilerde güvenli bir şekilde sürmelerini sağlayan en kritik araç bileşenlerinden bir tanesidir. Aracın etkili bir şekilde çalışmasında çok önemli bir rol oynadıkları için, sürücülerin aşınma ve yıpranmayı nasıl önleyeceklerini anlamaları faydalı olacaktır.
Ağır vasıta lastikleri için piyasada çok fazla marka ve model vardır. Bu marka ve modellerin tamamı özel ihtiyaç ve isteklere yönelik tasarlanmış ürünlerdir. Farklı iklim koşulları için, mevsimsel değişimlere göre ya da coğrafi koşullar dikkate alınarak optimize edilmişlerdir.
Firmamızda Harfiyat , Yolcu Taşımacılığı , Yük Taşımacılığı için farklı model, desen ve ölçülerde ürünlerimiz mevcuttur. Kullanım alanına göre uzman ekibimiz alternatifli ürünler sunmaktadır.
Hafif ticari lastik nedir?
Hafif ticari lastikleri bu sınıfa özel araçlar için geliştirilmiş olan ve genellikle yük taşıma kapasiteleri fazla olan lastiklerdir.
Seçilen lastiğin hafif ticari araç lastiği olduğunu, lastiğin yan tarafına koyulan ”C” harfi ile anlamanız mümkün.
Yüksek performanslı lastikler diğer dönemlik lastiklere nazaran otomobillere ıslak veya kuru zeminde çok daha yüksek bir tutuş kabiliyeti, stabilite ve daha iyi bir fren performansı göstermektedir. Diğer, mevsimlik lastiklere nazaran performans lastiklerinin tümünde en iyi performansı sunmak için en yeni teknoloji benzersiz ve özel bileşenler, malzemeler, sırt desenleri ve teknolojileri kullanılmaktadır. Performans lastikleri yol tutuşunuzu belirgin bir şekilde arttırmanın yanı sıra sürücü ile otomobil arasında ki tepkinin hızlanması, frenleme performansının artması ve bunların yanında sürüş konforunun da olumlu yönde artmasını sağlar.
Yakıt tüketiminizi arttırabilir ayrıca normal lastiklere göre çok daha yumuşak bir hamura sahip olduğundan lastiğiniz diğer normal lastiklere göre kısa ömürlü olabilir.
İş makineleri gibi ağır vasıtalar için kullanılacak lastikler üretilirken kauçuk karışımında veya bileşiminde birçok farklı madde ve bu maddelerden oluşan farklı bileşimler kullanılır. Çeşitli türleri bulunan dolgu malzemeleri, kauçuk ve diğer bileşenlerden oluşan bu karışımın diğer faktörlerle arasında bulunan orantı lastiğin performans hedeflerinin ne olacağına göre değişiklik gösterir.
Bahsi geçen karışımlar önce ”banbury mixers” olarak bilinen dev mikserlerde karıştırılırlar ve siyah, yapışkan bir karışım haline getirilerek dondurulma işlemine gönderilirler. Dondurma işleminden sonra üretim amaçları ne ise o amaca ve araca hizmet edebilecek, yani kullanıma açık duruma gelirler.
Traktör Lastikleri
Traktörler pek çok alanda fayda sağlayan ve özellikle kırsal bölgelerde kullanılan motorlu araçlardır. Traktörlerin kullanıldığı coğrafi bölgelerde zemin genellikle çok engebeli ve taşlı olabilir. Buna bağlı olarak da traktörün yapısı, malzemesi ve şekli bölgeye uyumlu olmalıdır. Traktör için en önemli parçalardan biri de lastiklerdir. Traktör lastikleri, üretim aşamasında ve montaj sırasında kullanılacak bölgeye göre tasarlanır ve ona göre üretimi yapılır. Siz de lastiğinizi kullanacağınız zemine göre seçerek üstün performans elde edebilirsiniz.
Traktör lastiklerinin kalitesi, yapısı ve gücü traktörün performansını doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Lastiklerin bulunacağı coğrafyaya göre dayanıklı olması büyük önem arz eder. Traktörün yapısı, traktörün yaşı, traktör lastik ağırlıkları gibi özellikler ise bu motorlu aracın kalitesini belirlemede önemli bir göstergedir.
Traktör Lastiklerinin Yapısı ve Önemi
Traktör lastiklerinde üç farklı pozisyon vardır. Bunlar, traktör römork lastikleri, traktör ön lastikleri ve traktör arka lastikleri şeklindedir. Siz de kullanım alanınıza göre farklı tip traktör lastikleri arasından seçim yapabilirsiniz. Lastik Borsası’ndan tercih edeceğiniz lastiğin boyutunu, kullanacağınız bölgeye uygunluğunu ve dayanıklılığını kontrol ederek geniş bilgiye erişebilirsiniz.
Lastiklerin yapısı traktör açısından büyük önem taşır. Kullanılacak bölge, mevsimsel durum, tarım ve endüstri alanındaki faaliyet bu aşamada göz önünde bulundurulmalıdır. Ürünü satın alırken kullanılacak bölgenin analiz edilmesi müşterilerin daha verimli bir alışveriş yapmasının önünü açar. Online mağazamızda ön traktör lastiği, arka traktör lastiği, lastiğin yapısı ve lastiğin ağırlığı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Elde ettiğiniz geniş bilgiler çerçevesinde doğru lastik seçiminde bulunabilir, sürüş kalitenizi artırabilirsiniz. Böylelikle tarım ve endüstri alanında yüksek performans sunan lastiklere sahip olabilirsiniz.
Lastik kadar jant da bir aracın güvenli bir şekilde trafikte seyahat etmesinde önemli rol oynar. Arabanın yol tutuşu, yakıt tüketimi, dış görünüşü ve çekiş gücü jantın çeşidi ile büyülüğüne göre değişikli gösterir.
- Yalnızca görünüşü güzel olduğu için hiçbir jant araca takılmamalıdır. Kalitesi düşük olan, aracın ağırlığına uygun olmayan ve büyük ya da olması gerekenden küçük jant seçimi taşıt güvenliğini olumsuz yönde etkiler.
- Yaygın olarak kullanılan jant türü olan çelik jantın en kaliteli olanı seçilmelidir. Aksi halde engebeli yollarda jant eğrilebilir veya kırılabilir.
- Takılan jant büyüdükçe araçtaki sürüş konforu da aynı ölçüde azalır.
- Jantlar sayesinde fren sisteminin soğuması sağlanır. Bu yüzden seçilen jantın dayanıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
- Jantların büyüklüğü arttıkça arabanın virajda savrulma olasılığı azalır, viraja girerken yol tutuşu daha sağlam hale gelir.
- Büyük jantlar diğer ölçüdeki jantlara kıyasla daha ağırdır. Bu ağırlık artışı daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Jant büyüdükçe arabanın sürüş performansı da azalır. Bunun sebebi ise büyük jantların döndürülmesi için motorun daha çok enerji harcamasıdır. Burada önemli olan husus aracın motor kapasitesinin büyük jantların ihtiyaç duyduğu gücü üretebilecek kapasitede olmasıdır.
- Araca takılan jantlar aracın motor gücü ile uyumlu olmalıdır. Motor gücü yükse olan ve daha ağır olan araçlara küçük jant takılması sonucunda araç patinaj yapabilir ve yol tutuş güvenliği sekteye uğrar.
- Araca alınan jant mutlaka yetili servis tarafından takılmalıdır.
- Yanlış seçilen jant yüzünden araba daha gürültülü çalışır, araba savrulabilir, balans ayarı bozulabilir ve sürüş güvenliği sekteye uğrayabilir.
- Arabanın sürüleceği coğrafi konumların gereğini karşılayacak uyumlulukta jant seçilmelidir. Engebeli araziler daha farklı lastik ve jant seçimini gerektirir.
JANT TERİMLERİ
Jant Genişliği
Jantın inç ölçüsünden genişliğine “jant genişliği” denmektedir. Bu kısım, jantın dışındaki jant flanşlarının iç kısmından ölçülür. Bu aralık 5 ile 15 inç ölçüleri arasında değişkenlik gösterir.
Jant Çapı
Jant çapı, araç üreticisinin verdiği ölçülere göre takılmalıdır. Aynı zamanda jant çapı, lastik inçi ile aynı olmalıdır. Jantın inç ölçüsü eşittir jant çapını ifade eder. Genelde jant çapı değeri binek araçlar için 13 inç’ den başlayarak özel araçlarda 30 inç’ lere kadar çıkabilir. Bu kısmı jantın iç kısmında görebilirsiniz.
İnç değerinin cm karşılığı, şu şekilde hesaplanır. 1 inch= 2.54 cm’dir. Eğer jant çapı 15 inç ise 15×2.54= 38.1 cm olarak hesaplama yapılır.
Jant Ofseti
Jant tabanının merkez çizgisinden, jantın göbek içine olan uzaklığına Ofset denmektedir. Fabrikanın janta vurduğu damgada bu değer ET ile ya da IS olarak gösterilir. Yanındaki rakamsal değer ise -50 ile 70mm değerleri arasında değişiklik göstermektedir. Ofset değeri ne kadar büyük olursa, jantın göbeği dışa o derece yakındadır. Günümüze bakıldığında piyasadaki ofset değeri +20 ile +60 arasında oynamaktadır.
Önerilen ofset değerine uyulmadığında, lastik konforu etkilenir. Yüksek hızda veya ağır yükte jant lastiği zedeler, jant süspansiyona, amortisöre değebilir, çamurluğa sürtebilir.
Bijon Adedi
Aracın aksına, jantın bağlanmasını sağlayan civataya bijon denir. Bijon adetleri modellere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 4, 5, 6 adet bijonlu model görülse de, 3 ile 8 bijon adetine sahip jant modelleri de bulunmaktadır.
Bijon Aralığı
Bijonların, jantın göbeği etrafında yerleştirilmiş şekildedir. Göbeğin mm değerinden çapı, bijon aralığı olarak ifade edilmektedir. Bu değer fabrikanın üretim esnasında jantın iç kısmına vurduğu damgada yazmaktadır. Örnek olarak, 5 bijonlu jantlarda, 5×100, 5×108, 5×110, 5×112, 5×120, 5×130 mm şeklinde yazılır.
Jant Flanşı
Lastik yanak alanının, jantın oturabilmesi için yerleşen kısma jant flanşı denir. Flanş çeşitleri üretici firmaya göre değişebilir. Jantın diğer bilgilerinin yer aldığı alanda J, JJ, JK, K, L, B, P,D ve H harfleri olarak rastlayabilirsiniz.
Göbek Çapı (Merkez Boşluğu)
Jantın merkezine merkez boşluğu yani göbek çapı denmektedir. Bijonların eksene eşit şekilde dağılmasını sağlayan kısımdır. Bijonlara düşen baskı bu oran sayesinde azalır ve balans ayarının bozulmasını en aza indirger. Her markada bu ölçü değişebildiği için, jant bilezikleri kullanılmaktadır.
Jant Terimleri
PCD: Bijon delik aralıklarının, birbirlerine olan mesafelerinin milimetre ölçüsüdür.
Örneğin; 4×100 bijon aralığı, 4 jantın bijon sayısını, 100 ise iki bijon arasındaki mesafeyi mm olarak verir.
ET: Ofset dediğimiz değerin başına gelen rakamsal ifadedir. Kimi zaman IS olarak da görülür. Jantın göbeğinin merkezinden geçtiği varsayılan çizgi ile bijon deliklerinin arasındaki mesafedir. Lastik ve jantınızı değiştirmek istediğinizde, bu değere dikkat edilmesi gerekmektedir. Sonucunda jantınız içer de ya da dışarda kalma yapabilir.
CH: Jantın aracın aksına bağlandığı göbeğin milimetre cinsinden değerini ifade eder. Biz genelde göbek çapı olarak kullansak da, jantın içinde üretici firmalar tarafında “CH” olarak kullanılabiliyor.